Un paseo polas beiras do río Eo
Iván Díaz Couso
Tempo aproximado: dúas horas aproximadamente.
¿Que precisamos levar?: calzado cómodo, unha mochila con auga e algo de comer.
Grado de dificultade: medio. Non é unha ruta moi complicada.
Descripción do itinerario: saímos do merendeiro pola beira do río, por un camiño de terra e pedras. O camiño ten costas arriba, baixadas, algunha escaleira e moitas árbores e vexetación. O rio é bastante grande e ten lugares nos que nos poderemos dar un chapuzón. Tamén se poden ver troitas no río.
Elementos do patrimonio
Patrimonio cultural: cortiños, un horreo, un mirador, unha ponte, un muíño antigo, mesas e tres ou catro grellas. Tamén, neste mesmo lugar, poderemos atopar unha estatua de marmol dun santo: o San Francisco. Antigamente había un muíño, os veciños ían alí moer o gran.
Patrimonio natural:
Fauna: esquíos, troitas, corzos, raposos.
Flora: eucaliptos, castiñeiros, carballos, xestas, toxos, uces, pinos, bidueiras....
O PATRIMONIO QUE ATOPAMOS NO CAMIÑO.
Cortiños: usábanse para poñer os ourizos a secar e despois coller as castañas.
Horreo: está situado nun lugar alto. Para chegar a el hai que subir unhas escaleiras. Úsanse para gardar o millo, a comida, etc. Esta feito de madeira, cunhas escaleiras de pedra para subir a él. Tamén ten varios compartimentos.
Mirador: esta construído, todo él, nunha gran pedra e, dende arriba, vese todo o val e o merendeiro.
Ponte: esta feita de madeira e serve para pasar ó merendeiro.
Muiño antigo: usábase para moer o millo e o trigo. Está feito de pedra e madeira.Ten unha presa pola que pasaba a auga para mover as moas e moer o gran.
Estatua de San Francisco: está situada no mirador. Púxose en honra ao santo dese pobo.
Patrimonio natural: fauna.
Esquios: non hai moitos, vense algúns nas árbores e polos arredores. Aliméntanse de castañas, landras e piñas, e outras froitas que dan os árbores autóctonos da zona.
Troitas: vense moitas no río, porque está vedado e non se poden pescar.
Corzos: hainos en abundancia nesta paraxe, dado que son terras boscosas nas que estes animais viven en tranquilidade no seu hábitat. Aliméntanse dos froitos das árbores e das herbas, silvas e outras especies vexetais que atopan polos camiños. Nas épocas de celo pódense escoitar na berrea (sons que fan os machos cando as corzas estan en celo).
Raposos: son abundantes, non tanto como os corzos pero hai bastantes. Alimántanse de ratos ou galiñas.Os cazadores cázanos no mes de novenbro e decenbro.
Flora
Os castiñeiros dan madeira e castañas, que se soutan para consumo propio e tamén para os animais.
Os carballos dan leña, que se corta para queimar, e tamen landras para os animais.
Os pinos dan madeira para vender e setas, que se recollen para vender ou ben para cociñalas e comelas. Tamén dan piñas para os esquíos.
Os eucaliptos dan madeira.
As bidueiras dan madeira para queimar, ao igual que os carballos.
Os toxos, uces e xestas valenlles aos corzos e raposos de escondedoiro.
Aquí tedes unha presentacion das fotos.
Sem comentários:
Enviar um comentário